Nio visar teknik som ska ta självkörning till ny nivå

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 jul 2024

Med stort fokus på teknik och en vilja att väva samman sina kunder i ett eget community vill kinesiska Nio gärna vara mer än en traditionell biltillverkare. Under eventet NIO IN 2024 i Shanghai var det fokus på just teknik och då framförallt artificiell intelligens (AI) när företaget presenterade nyheter.

Bland annat det nya operativsystemet SkyOS som beskrivs som Kinas första smarta operativsystem för elbilar. Med det vill Nio binda ihop flera tidigare separata delar av bilens operativsystem i ett. Något som ska göra systemet snabbare än de hos konkurrenter. Som exempel nämndes en fördröjning i kommunikationen på under en 1 millisekund, vilket gör att bilen till exempel kan reagera snabbt i en nödsituation vid självkörning.

För just det presenterades vad som kallas Nio World Model, vilket beskrivs som en “världsmodell för assisterad och intelligent körning”. Modellen ska kunna ta fram 216 möjliga scenarier på 100 millisekunder och utifrån dem hitta ett optimalt beslut, enligt Nio. Tekniken för det ska komma i det nya assistanssystemet NADArch 2.0 som kommer till Nios bilar i alla fall i Kina redan i år.

Utöver det visade Nio upp ett nytt chip för självkörande funktioner som döpts till NX9031. Bestyckat med över 50 miljarder transistorer ska det enligt Nio ha en prestanda jämförbar med fyra av branschens nu ledande chip.

På den kinesiska marknaden lanserar Nio nu också en ny mobiltelefon. Den ska vara komma med ännu bättre integration med bilen och kunna styra 60 av dess funktioner, bland annat kunna visa vad bilen ser genom sina kameror.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: