Nissans vd utlovar omkring 500 km inom något år

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

11 apr 2017

Enbart teknik och specifikationer kommer snart inte att vara försäljningsargument. Detta då räckvidden börjar bli tillräckligt bra för att ta död på eventuell räckviddsångest. I stället gäller det att tillverka modeller som tilltalar den stora massan på ett emotionellt plan, säger Nissans nye vd.

Den japanska elbilstillverkaren kommer inom något år att lansera en elbil med omkring 500 kilometers räckvidd, bekräftar Hiroto Saikawa för Automotive News.

– Nya Leaf kommer att nästan helt att döda räckviddsångesten bland kunder i Japan och stora delar av Europa. Jag är också säker på vi inom ett eller ett par år även kommer att lyckas på den svåraste marknaden: USA.

Teknikutvecklingen har kommit så långt att man redan i dag kan börja konkurrera med bensinbilar när det handlar om räckvidd, och Saikawa säger att även prislappen snart blir konkurrenskraftig.

– Det kommer att ske någon gång mellan 2020 och 2025. Då kommer förbränningsmotorer på allvar att börja ersättas av elmotorer, säger han och lägger till att det då också är läge att erbjuda populära modeller som Qashqai och X-Trail i batteribilsutförande.

– Enbart räckvidd kommer inte att vara någon avgörande faktor. Det kommer att handla om traditionell konkurrens och huruvida vi kan göra en produkt som tilltalar kunderna emotionellt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: