Northvolt och Volkswagen går ihop i Europeiskt forskningsprojekt

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

21 mar 2019

Volkswagen-koncernen och flera europeiska partners går samman för att bilda European Battery Union (EBU) med sikte på att utveckla batterilösningar i hela Europa. Det nya konsortiet ska ledas av Volkswagen-koncernen och den svenska batteritillverkaren Northvolt, skriver Volkswagen i ett pressmeddelande.

EBU:s gemensamma forskningsverksamhet kommer att täcka hela värdekedjan vid batteritillverkning – från råmaterial och cellteknik till återvinning. Huvudsyftet är att samla ett brett know-how kring batteriproduktion.

Samarbetspartners från forskning och industri i sju EU-länder ingår i EBU. Det omfattande forskningssamarbetet kommer att sträcka sig från råmaterialproduktion, cellteknik och cellproduktionsprocesser till återvinning. Forskningsverksamheten kommer också att inriktas på utveckling och konstruktion av produktionsteknik som möjliggör hållbar, klimatvänlig och konkurrenskraftig tillverkning av battericeller inom EU.

Alla partners kommer att öka sina investeringar i takt med de planerade ytterligare forskningsaktiviteterna. Dessa investeringar kan få ekonomiskt stöd från finansiering som meddelats av det tyska federala ekonomi- och energiministeriet.

Resultatet av forskningsarbetet från European Battery Union kommer att delas mellan alla parter över nationsgränserna. De gemensamma forskningsaktiviteterna beräknas starta i början av 2020.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!