Ny design, samma teknik när Dacia Spring uppdateras

Carl Undéhn

Carl Undéhn

21 feb 2024

Dacias Spring lanserades som Europas billigaste elbil. Och även om priset varierar en del mellan olika länder lever den prismässigt upp till sitt löfte och går att köpa från strax under 20.000 euro, eller drygt 220.000 kronor. Däremot inte här i Sverige, där Dacia Spring inte tagits in.

Budgetbilen får sig nu som lovat en uppdatering och då en kosmetisk sådan. För under skalet är det samma teknik som innan. Alltså valet mellan en elmotor med 45 eller 65 hästkrafter som, som toppversionen Extreme erbjöd sedan förra året. Batteriet har också behållit sin storlek på 26,8 kWh för 22 mils räckvidd. I stadstrafik, där Dacia Spring nog känner sig mest hemma, ska det gå att ta sig upp till 30 mil på en laddning. Ombordladdaren är på 7 kW och som tillval finns snabbladdning med upp till 30 kW. Då laddas batteriet från 20 till 80 procent på 45 minuter.

De främsta nyheterna är alltså designen, som nu hämtar inspiration från Dacias nya och mer tydliga formspråk. Det gör att den lilla elbilen på 3,7 meter nu ser lite tuffare ut och en nyhet är att det förutom standarden med 14-tumsfälgar nu även finns fälgar på 15 tum som tillval. De två nya färgerna Safari och Brick Red tillkommer och Dacia Spring erbjuds nu i sex olika färger.

Det kanske mest intressanta är ändå priset, vilket ännu inte har meddelats. Men Dacia lovar att nya Spring kommer vara ”Europas mest prisvärda elbil”. Och det spekularas om ett pris lägre än innan, den här gången från 18.000 euro vilket motsvarar 200.000 kronor.

Dock inte för oss här i Sverige. RN Nordic som säljer Dacia, samt Renault och Alpine här, har bekräftat för Elbilen att inte heller den uppdaterade versionen av Spring är aktuell för den svenska marknaden.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: