Ny litium-luft-teknik kan ge superbatterier
Patrick Ekstrand
8 aug 2016
Litium-luft-batteriernas överlägsna energilagringsförmåga har varit en dröm sedan 1970-talet, men det är lättare sagt än gjort att få ett batteri att andas in när det används och andas ut när det laddas. Framför allt då batteriet bara är intresserat av syre och minsta lilla vatten kan få ödesdigra konsekvenser.
Tekniken innebär också att energiförlusterna är stora – omkring 30 procent av laddeffekten ombildas till värme, något som i värsta fall förstör batteriet. Nu tror ett gäng forskare att de har hittat en lösning: I stället för att tvinga batteriet att andas bygger man in syre i det.
Utan att gå in på detaljer handlar det om nanopartiklar av litium och syre i glasform inbäddade i en tvättsvampsliknande struktur av koboltoxid. I stället för att föra syre in i och ut ur batteriet reduceras och oxideras ämnet i de mikroskopiska partiklarna när batteriet laddas och laddas ur.
Det nya batteriet, som är ett samarbete mellan forskare vid Massachussetts Institute of Technology (MIT), Argonne National Laboratory och universitetet i Peking, har ännu bara testats i laboratorieskala, men teamet bakom det säger att en prototyp kan stå klar redan nästa år.