Studie: eldrivna lastbilar blir billigare snabbare än väntat

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jun 2024

Utbudet av eldrivna lastbilar från olika tillverkare har ökat de senaste åren. Det samma gäller räckvidden och mängden last de klarar. Funktionaliteten har alltså ökat, ett större hinder för omställningen hos många åkerier är då det höga inköpspriset.

Men också det kommer att sjunka, och det snabbt de närmsta åren. Då tack vare billigare komponenter, batterier och bränsleceller. Det visar en ny studie från forskningsinstitutet Fraunhofer. Att teknik blir billigare med tiden när den skalas upp är inget nytt. Men genom att ta ett större grepp på kostnaderna och väga in flera andra studier kommer forskarna vid Fraunhofer fram till att kostnaden för elektriska lastbilar kommer sjunka snabbare än vad som tidigare väntats.

Det gäller inte minst för batterier och när det kommer till eldrivna lastbilar är batteridrift den mest lovande och kostnadseffektiva tekniken, enligt studien. “Baserat på nuvarande kunskap är batterielektriska lastbilar nästan helt säkert den mest lovande tekniken för att uppnå minst samma kostnadsnivå som dagens diesellastbilar”, skriver institutet.

Något som ytterligare talar till batteridriftens fördel är att tekniken kommer på bred front inom olika användningsområden. Bränsleceller för vätgasdrift är enligt studien i större behov av statliga stöd för att kunna slå igenom.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!