Studie: Minskade utsläpp endast tack vare elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jan 2024

Hårdare utsläppsregler och mer effektiva motorer ska minska utsläppen från fossilbilarna på våra vägar. Men de tekniska vinster som skett på området äts upp av att det körs allt tyngre bilar med många hästkrafter. Det visar en ny studie från Europeiska Revisionsrätten.

Jämfört med för tio år sedan har bilarnas vikt ökat med 10 procent och motoreffekten med 25 procent. Som ett resultat av det har utsläppen från dieselbilar under samma period inte minskat alls. Hos bilar med bensinmotor har utsläppen minskat något med 4,6 procent. Den totala genomsnittliga minskningen av utsläpp beror enligt studien helt på ökningen av elbilar inom EU.

Hybridmodeller pekas också extra ut i studien då de visar på betydligt högre utsläpp under verklig körning än vid mätningar i testlabb. Det beror bland annat på brister i bedömningen av när bilarna kör på el jämfört med när förbränningsmotorn används.

– En verklig och påtaglig minskning av koldioxidutsläppen från bilar kommer inte att ske så länge de flesta kör med förbränningsmotor, säger ledamoten Pietro Russo som ledde revisionsarbetet.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!