Ny studie visar: 89 procent lägre utsläpp med elbil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

8 feb 2022

Diskussionen om elbilens avtryck på miljön under hela sin livstid är bättre än vad som tidigare sagts. Det visar en ny studie från ett lite oväntat håll, nämligen den tyska militärens universitet i München.

Enligt studien kan elbilar minska utsläppen med upp till 89 procent. Forskarna har undersökt och jämfört det totala utsläppet från 790 bilmodeller. I en egen databank har de samlat in uppgifter kring verklig förbrukning och utsläpp över de olika modellerna.

Vid tillverkningen orsakar elbilarna visserligen större utsläpp än bilar med förbränningsmotor, inte minst på grund av den energikrävande tillverkningen av batterier.

Som jämförelse lyfter forskarna fram att tillverkningen av batterierna i en Tesla Model 3 leder till samma mängd utsläpp som när du kör en bensindriven Volkswagen Passat 1 800 mil.

Det är endast ”en bråkdel av nyttjandetiden” för bensinbilen, som forskarna formulerar det. Efter det 1 800 milen kommer bilen rulla mycket mer och tankas full otaliga gånger.

I användningsfasen – alltså själva körningen – samt graden av återvinning visar elbilarna på betydligt lägre utsläpp. Laddas elbilen med förnyelsebart producerad el blir utsläppen under bilens livstid 89 procent lägre jämfört med bensin- eller dieselbilens.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: