En vätgasmack i Islands huvudstad Reykjavik. Foto: Jóhann Heiðar Árnason

Ny vätgasteknik även positiv för batteriutvecklingen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

9 okt 2018

Bränsleceller är fortfarande dyrare än batterier, men nu har Volkswagen i samarbete med Stanford University  utvecklat nästa generations teknik som omvandlar vätgas till elektricitet som driver elmotorer. Ett hot mot batteribilar? Snarare tvärt om. Den förfinade tillverkningsmetoden kan även ge batteritekniken en skjuts.

Tillverkningsmetoden innebär att det behövs betydligt mindre av den dyrbara ädelmetallen platina samtidigt som effektiviteten ökar dramatiskt.

Reaktionen som omvandlar vätgas till elektricitet sker endast på platinaatomernas yta, men nu har man hittat ett nytt sätt att placera ut dem på en bränslecells kontaktyta.

– Den här tekniken innebär enorma möjligheter att reducera kostnaden, eftersom den minimerar mängden dyrbar metall. Samtidigt ökar livslängden och prestandan. Den nya metoden för att applicera atomer fungerar inte bara för bränsleceller, den fungerar också för en rad andra tillämpningar som kräver precisionsmaterial, som nästa generation litiumjonbatterier, säger professor Fritz Prinz vid det amerikanska universitetets institution för nanoteknik.

Huruvida vätgasbilar kommer att bli en konkurrent till batteribilar återstår att se. Båda teknikerna är utsläppsfria, men bränslecellstekniken har i dag en stor fördel: Att fylla vätgastankarna tar inte längre tid än att tanka en gammelbil.  Samtidigt är bättre batterier som kan laddas betydligt snabbare än dagens är på väg och batteribilar är i dag billigare än vätgasbilar. Förmodligen kommer teknikerna att existera sida vid sida.

Fordonsjätten Daimlers tillträdande vd, svensken Ola Källenius, säger till den brittiska motortidningen Autocar att han tror på båda teknikerna, men att det de närmaste åren främst är batteriteknik som gäller.

 

Hyundais kommande bil kör 800 kilometer på vätgas

Vätgas ska få elflygplan att lyfta

Honda: Vätgasbilar blir störst

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: