Nya besked kring Emily GT – då ska tillverkning starta

Carl Undéhn

Carl Undéhn

15 maj 2024

I december förra året stod det klart att libanesiska EV Electra är ny ägare till Emily GT. Elbilen som i hemlighet utvecklades under kort tid hos dåvarande NEVS i Trollhällan och tog världen med storm när den till slut visades. Med en motor i varje hjul, en både tidlös och modern design samt vad som uppges vara mycket goda köregenskaper var det många som ville se den gå i produktion.

Men sedan EV Electra köpte projektet har det rådet en del oklarheter kring vad som är nästa steg. Idag släppte EV Electras vd Jihad Mohammad en video där han samtalar med ordföranden för den nederländska Saabklubben, Erno Reuvekamp. Under den 35 minuter långa videon får vi nu fler detaljer kring vad som är nästa steg kring Emily GT. Och det verkar vara snabba ryck som gäller.

– Tidsplanen är att komma igång med tillverkning i augusti som jag lovade. Kommer det då handla om tusentals? Nej, de kommer inte komma tusentals bilar dagligen ur fabriken, säger Jihad Mohammad.

Fabriken är då inte som många hoppats Stallbacka i Trollhättan där det tidigare byggdes bilar från Saab. Som tidigare rykten har pekat mot ska tillverkningen ske i Italien.
– Vi har skaffat en fabrik i Italien, en vacker och historisk plats. Jag vill inte överraska med att säga namnet. De som känner mig personligen vet var den ligger, säger han i videon.

EV Electra har tidigare sagt att det planeras fler versioner av Emily GT.

Det enda som avslöjas kring den italienska fabriken är att den inte ligger i Turin, men “i närheten”. Tillverkningen av de första produktionsklara bilarna ska komma igång där redan nästa månad, eller senast i juli. De ska användas för typgodkänning. När leveranserna sen ska ske i augusti kan både kunder i Europa och Mellanöstern räkna med att få sina bilar.

Vi får också en uppdatering kring priset, som uppges komma att landa på mellan 50.000 och 60.000 dollar, alltså mellan 535.000 och 640.000 kronor.
– Jag kämpar fortfarande för att få till 50.000. Det är ett rättvist och jämnt pris, säger han.

Videon går att se i sin helhet här nedan.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: