Nya uppgifter kring första modellen från NIO:s budgetmärke

Carl Undéhn

Carl Undéhn

27 jul 2023

Med prestanda och teknik vill NIO locka kunder till det nya märket. Men det innebär också att bilarna är högt prissatta. För att ta sig in i andra segment med större volymer är NIO på väg att lansera de två nya märken Alps och Firefly. Bland annat med målet att utmana Volkswagen i Europa. Detaljer kring vad det handlar om för modeller och vad priserna faktiskt blir har ännu inte meddelats. Från Kina kommer nu delvis motstridiga uppgifter om vad vi kan få se för bilar från det ena av de två märkena, Alps.

Den första modellen ska lanseras nästa år och det mesta tyder på att Alps kommer använda NIO:s nya plattform NT3. För att lyckas med målet med ett pris på omkring 300 000 kronor kommer modellerna från Alps ha en elmotor. NIO:s nuvarande modeller är fyrhjulsdrivna med dubbla elmotorer. Dessutom kommer Alps ha färre sensorer i karossen och ingen Lidar-radar för självkörande funktioner.

Batteriet hos den första modellen uppges vara på 60 kWh eller 90 kWh och komma med 800-voltsteknik för snabb laddning. Hur snabb nämns inte, men som hos NIO:s bilar ska det gå att byta batteri som alternativ till att snabbladda. Med tanke på att NIO:s modeller idag kommer med batteripaket på 75 kWh eller 100 kWh är det oklart om Alps kommer kunna byta batteri i NIO:s nuvarande Power Swap-stationer.

Oklart är också om det handlar om en sedan eller en suv. Först meddelade kinesiska medier med hänvisning till en insider att Alps första modell blir en sedan. Det motsades sedan av en annan källa som uppgav att det handlar om en suv. Om NIO planerar att lansera de båda nya märkena även i Sverige har ännu inte bekräftats. Men det är troligt då NIO:s vd William Li har sagt att de kommer till Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: