IF Metall stämmer Tesla i Arbetsdomstolen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jun 2024

Konflikten mellan fackförbundet IF Metall och Tesla i Sverige går nu in i en en ny juridisk fas. IF Metall har meddelat att de kommer dra Tesla inför Arbetsdomstolen då företaget inte lämnat ut information om sin ekonomi.

– Stämningen kommer att lämnas in så fort som möjligt. Senast nästa vecka. säger Tomas With, vice förbundsordförande för IF Metall, till tidningen Arbetsvärlden.

Orsaken är den så kallade Medbestämmandelagen och den tillhörande informationsplikten som slår fast att företag måste dela med sig av information kring sin ekonomi. Något som Teslas verkstad i Uppsala har vägrat med hänvisning till den pågående konflikten, enligt IF Metall.

– Det har varit snack om neddragningar inom företaget på global nivå, vilket har bäring på nationell nivå. Vad innebär det för det enskilda driftstället? Är det besparingsbeting på verkstaden i Uppsala? Det behöver vi veta för att tillvarata medlemmarnas intresse, säger Thomas With till Arbetsvärlden.

I april meddelade Tesla att antalet anställda skulle minska med över 10 procent, eller omkring 14.000 personer globalt. I oktober förra året inledde fackförbundet IF Metall sin strejk mot Tesla i Sverige, TM Sweden. Orsaken uppges enligt facket vara att de sedan flera år har försökt få Tesla i Sverige att teckna kollektivavtal. Sedan dess har en rad andra fackförbund infört sympatiåtgärder mot Tesla.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!