Annons:

Nytt rekord igen – så nära är Norge målet 100 procent elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 okt 2024

Nyligen imponerade Norge när helt eldrivna modeller stod för 94,3 procent av bilarna som registrerades in där i augusti. Nu finns siffrorna för september och de visar att vårt västra grannland tar ännu ett steg närmre 100 procent eldrift bland nya bilar.

Av de 12.966 bilar som registrerades där i september var 12.495 eldrivna. Vilket betyder 96,4 procent av alla nya bilar i september. Och precis som att Tesla här hos oss bidrog till att öka andelen elbilar förra månaden ska en skeppslast med just bilar från Tesla ha bidragit till det nya rekordet.

Med 2.107 bilar tog Tesla Model Y en marknadsandel på 16,3 procent i Norge i september. Tesla Model 3 kom med 2.067 bilar inte långt efter, och tog en marknadsandel på 15,9 procent. Därifrån var det en bit ned till tredjeplatsen där vi hittar Volvo EX30 med 803 exemplar.

Antalet nya elbilar i Norge ökade också med 25 procent jämfört med september förra året.
– För fordonsindustrin kan september vara ett gott tecken, som mer liknar en normal nivå för den månaden. Försiktiga signaler om en kommande räntesänkning kan bidra till att fler överväger att köpa en ny bil framöver, säger Øyvind Solberg Thorsen som är direktör för intresseorganisationen Opplysningsrådet for Veitrafikken (OVF).

Bortsett från alla elbilarna registrerades det också in 146 laddhybrider, 135 dieselbilar och 48 bilar med bensinmotor. Med det har Norge nästan uppnått målet om att alla nya bilar i landet ska vara helt eldrivna från 2025.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: