Oklart om alla med rätt till klimatbonus får den

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 nov 2022

I måndags meddelades att klimatbonusen för elbilar tas bort – och det omedelbart. Redan dagen efter, den 8:e november, var sista dagen att köpa en elbil för att kunna ansöka om klimatbonus.

Flera bilhandlare runt om i landet hade därför öppet till sent på kvällen och det har rapporterats om ”rusning till bilhallarna”.

Regeringen har sagt att de skjuter till extra pengar nästa år för utbetalningar av klimatbonus. Men inte heller det är någon garanti för att de som köpte en elbil den här veckan faktiskt får sina pengar.

Orsaken är de ofta långa leveranstiderna av elbilar, som kan vara upp till eller till och med över ett år. Bonusen delas ut tidigast sex månader efter att bilen har tagits i trafik. Det kan i vissa fall alltså vara först 2024. Om det då finns pengar för att betala ut bonusen är idag oklart.

Branschorganisationen Mobility Sweden har varit kritiska till det snabba avskaffandet av klimatbonusen som de menar slår både mot biltillverkare och konsumenter.

– Näringslivet får driva frågan med elektrifiering tillsammans med konsumenter för att politiken har ju avvikit, säger Emmi Antonsson som är chef för kommunikation hos Mobility Sweden till Sveriges Radio.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: