Polestar börsnoteras på midsommarafton

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 jun 2022

Kort efter att det stod klart att Polestar skulle börsnoteras meddelade även Volvo att de skulle gå samma väg. För Volvo startade aktiehandeln i slutet av oktober förra året.

Och imorgon det dags för Polestar.

Till skillnad från Volvo som är noterat på Stockholmsbörsen ska Polestar i stället listas på Nasdaq i New York.

Polestar tar också en specialväg in genom en så kallad SPAC med det amerikanska investeringsbolaget Gores Guggenheim.

SPAC är en förkortning för ”Special Purpose Acquisition Company” och innebär att ett företag investerar i ett skalbolag som noteras på börsen utan någon egen verksamhet. Skalbolaget köper sedan ett annat bolag – i det här fallet Polestar – som då tar dess plats på börsen. Under ett möte igår godkändes planerna av Gores Guggenheim vilket innebär att Polestar kan listas på Nasdaq.

Polestar räknar med att få in 890 miljoner dollar, omkring nio miljarder kronor, genom börsnoteringen. Pengarna ska användas till till att uppnå målet att sälja 290 000 bilar om året 2025. Det innebär en tiodubbling mot de 29 000 bilar som såldes under 2021.

– Noteringen på Nasdaq är ett otroligt stolt ögonblick för Polestar. Vi har haft som mål att skapa ett enastående nytt elbilsvarumärke med uppdraget att påskynda övergången till hållbar mobilitet, säger Polestars vd Thomas Ingenlath i ett uttalande.

Polestar har också tre nya modeller på gång fram till 2024. Först ut är elsuven Polestar 3 som ska visas upp i oktober och börja tillverkas nästa år. Enligt Thomas Ingenlath ska den sätta ”ny standard” i segmentet med ”premiumsuvar”.

Efter den följer den mindre elsuven Polestar 4 och sedanen Polestar 5. Idag fick vi också veta att Polestar 5 får en drivlina utvecklad i Sverige som bjuder på hela 884 hästkrafter.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: