Polestar söker samarbeten för klimatneutral bil

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 dec 2021

Flera tillverkare levererar idag koldioxidneutrala bilar till kund. Utsläppen som sker under tillverkningen har då kompenserats. Men år 2030 vill Polestar presentera vad som beskrivs som världens första verkligt hållbara bil.

Då räcker det inte att klimatkompensera och med projektet, som kallas Polestar 0, vill de förändra allt inom tillverkning av bilar – hela vägen från underleverantörer till försäljningen.

Planen presenterades tidigare i år och nu berättar tillverkaren lite mer om arbetet.

Det leds av Polestars forskningschef Hans Pehrson, som tidigare varit hos Volvo och bland annat var med att ta fram deras första elbil C30 från 2010 som tillverkades i 250 exemplar.

– Bilar är komplexa, de består av tiotusentals komponenter och är beroende av invecklade lager av leverantörer och undertillverkare. Att göra bilen klimatneutral är därför inte bara en extremt viktig utmaning utan en extremt svår sådan, säger Hans Pehrson.

Polestar 0 beskrivs som en trestegsraket där den första fasen ska vara ett upprop för att få med sig fler samarbetspartners. Det ska snart gå ut och riktar sig främst till underleverantör, men även till industrin i övrigt samt universitet och myndigheter.

– Att förstå och acceptera utmaningen är det första steget, att nå hela vägen kräver att vi samarbetar på sätt som aldrig har gjorts tidigare. Det här är inget som kan göras på egen hand, säger Hans Pehrson.

Vid varje steg i bilens tillverkning måste det ske en utvärdering för att se om det finns koldioxidneutrala alternativ redan idag eller om mer forskning krävs.

Efter det följer de andra två stegen som inte helt oväntat består av ingenjörsarbete och produktutveckling. Några detaljer kring hur planerna för det ser ut, möjliga partners och hur mycket som kommer göras internt får vi inte i dagsläget.     

Inte heller om Polestar 0 är tänkt att mynna ut i en serietillverkad modell. Även BMW har presenterat konceptet i Vision Circular som visar hur en bil kan tillverkas med nollustläpp. BMW är däremot mer försiktiga i sin vision som de menar visar hur en bil kan byggas år 2040.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: