Porsche Taycan slår varvrekord på eSCOTY 2024

Joakim Dyredand

Joakim Dyredand

23 jul 2024

Det finns en ny elbilskung på Ring Knutstorp. Med en varvtid på 01.06,9 tog Porsche Taycan Turbo GT (med Weissach-paket) kronan från Tesla Model S Plaid (Track Package) och slog Teslas tidigare varvrekord med en halv sekund, vilket gör Porsche till den snabbaste elbilen som någonsin testats på den två kilometer långa banan.

Varvtiderna uppnåddes över tre på varandra följande snabba varv av den finska ex-racerföraren Robert Koistinen. Robert har satt varvtider i nästan 20 år på Ring Knutstorp, vilket säkerställer en optimal nivå av konsekvens i testerna.
”Detta är en tävlingsbil! Chassit, styrningen och sätena är som en enhet med föraren,” sade Robert Koistinen om Taycan Turbo GT efter att ha slagit varvrekordet.

Kevin Giek, ansvarig för Taycan-produktlinjen tar emot eSCOTY-utmärkelsen från Fred Magne Skillebæk på norska elbil24.no.

Det årliga elbilstestet eSCOTY är ett samarbete mellan fyra skandinaviska bilmagasin och online-publikationer med ett gemensamt mål, att granska de bästa prestanda-elbilarna och pressa dem till det yttersta. Samarbetspartnerna är Bil Magasinet (Danmark), Tekniikan Maailma (Finland), elbil24.no (Norge) och vi på tidningen Elbilen.

Årets eSCOTY hade ett rekordstort startfält med 14 bilar på startlinjen från 14 olika tillverkare, inklusive Lotus, BMW, Volvo, Hyundai och många fler.
Den extrema testningen på banan avslöjar flera intressanta saker, som att vissa bilar är mycket långsammare på varv tre, vilket visar att vissa tillverkare inte tar batteriets termiska hantering på allvar.
Andra bilar visar brist på bromsprestanda, och så vidare. Med dessa resultat driver eSCOTY elbilsutvecklingen framåt genom att hitta svaga punkter i extrem prestanda. Nedan kan du se hela rekordvarvet i Porsche Taycan Turbo GT på video, samt en längre film med kommentarer från våra testförare.
Du kan också läsa allt om detta i test i ”Elbilen Special: eSCOTY 2024” som finns digitalt på elbilen.se samt på Readly.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: