Porsche undersöker solid state-batterier: Så ska de bli verklighet

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 aug 2023

Så kallade solid state-batterier med fast i stället för flytande elektrolyt är något många i bilbranschen hoppas på. Även Porsche, som beskriver tekniken som en ”game changer” med längre räckvidder än idag, snabbare laddning och mer säkerhet. Nissan och Toyota har konkreta planera på att lansera modeller som använder solid state-batterier inom några år. Även uppstickare i USA som QuantumScape och Solid Power har visat lovande resultat i utvecklingen.

Men ännu har ingen lyckats få till storskalig tillverkning av solid state-batterier. Just Porsche har hittills inte talat så mycket om solid state. Men tillverkarens konsultföretag Porsche Consulting har nu undersökt vad som krävs för att lyckas med tekniken.

Studien slår fast flera viktiga punkter som måste uppfyllas. Bland annat att produktens egenskaper – alltså själva batteriet – måste förbättras och att både befintliga och kommande gigafabriker för batteritillverkning anpassas för solid state.

Dessutom krävs investeringar för att bygga upp leverantörskedjor av nya material samt pengar för att klara de första åren av tillverkning. Det handlar då om stora investeringar, men som enligt Porsche kommer löna sig. Solid state-batterier väntas nämligen inte vara en ”game changer” endast för elbilar. De kan på allvar få i gång tillverkningen av eldrivna flygplan och även spela en roll inom industrin.

Men trots att Porsches konsulter slår fast att solid state-batterier har ”enorma fördelar” jämfört med dagens batterier är det ingen garanti för att tekniken faktiskt slår igenom.

– Solid state-batteriet kommer inte att bli en säker framgång. Det finns många utmaningar som fortfarande måste lösas tekniskt och ekonomiskt innan industriell produktion kan påbörjas, säger Fabian Duffner från Porsche Consulting.

En annan orsak till att just Porsche undersöker förutsättningarna är att solid state-batterier främst väntas användas i modeller från så kallade ”premiummärken”. I alla fall till en början. För studien räknar med att solid state-batterier kring år 2030 kan börja konkurrera ut batterier flytande elektrolyt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: