Annons:

Prispress på Volkswagen ID.3 – men bara i Tyskland

Carl Undéhn

Carl Undéhn

30 sep 2024

Den som går i tankarna på att köpa en Volkswagen ID.3 gör kanske klokt i att vänta till imorgon. I alla fall om du bor i Tyskland, för där sänks priset på modellen från den 1 oktober. Med följden att den för första gången kostar under 30.000 euro. Det är då inklusive den tillverkarrabatt på 3.570 euro som Volkswagen och andra märken införde där efter att Tyskland slopade sin klimatbonus på elbilar i slutet av förra året.

Instegsversionen ID.3 Pure kostar från imorgon 29.760 euro, vilket motsvarar 336.000 kronor. Här i Sverige börjar priset för ID.3 på 457.600 kronor, men även om det då handlar om den sparsamt utrustade så kallade ID.3 Pro EU-versionen så har den mer utrustning än ID.3 Pure i Tyskland.

Bland annat är batteriet hos ID.3 Pro EU ett batteri på 59 kWh för en räckvidd på 43,2 mil, versionen ID.3 Pure kommer med ett mindre batteri på 52 kWh för en räckvidd på 38,8 mil. Även motorn är svagare hos Pure med en effekt på 125 kW och ombordladdaren är på 7,2 kW, jämfört med motorn hos ID.3 Pro EU som är på 150 kW och ombordladdaren på 11 kW.

Att priset nu sjunker under 30.000 euro på hemmaplan är symboliskt viktigt för Volkswagen. Den senaste tiden har det stormat kring tillverkaren som genomför ett enormt sparpaket och flaggat för att det kan bli aktuellt att stänga fabriker i Tyskland. I samband med det har Volkswagen, men även andra tillverkare kritiserats för att inte ha tagit fram prisvärda elbilar.

Martin Meiners

Samtidigt ser Volkswagen ut att få problem att klara de sänkta utsläppsvärdena för fossilbilar som införs i EU nästa år. Med följden att de riskerar åka på stora böter. Just det anges nu som en förklaring till prissänkningen på ID.3. Bilar som beställs nu kommer levereras först nästa år. Och då kunna bidra till att minska utsläppen från hela flottan av bilar som Volkswagen levererar under 2025.

Om prissänkningen även kommer att sprida sig hit till Sverige och andra länder är i dagsläget oklart.

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: