Prognos: var fjärde elbil i EU från Kina 2025

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 sep 2023

Redan 2025 kommer kinesiskt tillverkade elbilar stå för en fjärdedel av försäljningen i Europa. Det spår en studie av bilexperter från det tyska universitet TU Chemitz. Den snabba ökningen förklaras delvis med att elbilarna tillverkade i Kina kan konkurrera med sitt pris, men också tekniska fördelar.

Orsaken är flera inhemska förutsättningar som ger de kinesiska tillverkarna konkurrensfördelar. Det är då inte statliga subventioner som pekas ut, något som EU-kommissionen lyfte i förra veckan vilket skapade stor irritation i Kina. Främst handlar det om konkurrensfördelar när det kommer till batterier och utveckling av dem.

Tillgången och priserna på viktiga råvaror för tillverkning av batterier samt en stor inhemsk marknad med elbilar gör att kinesiska tillverkare kan skala upp produktionen och med det sänka sina kostnader.

För europeiska tillverkare ser förutsättningarna sämre ut på flera fronter, enligt forskarna. Höga energipriser, komplicerade regelverk och slopad eller minskad klimatbonus är saker som uppges sätta käppar i hjulet för omställningen till eldrift här hos oss.

De senaste åren har flera nya kinesiska märken etablerat sig i Sverige och Europa. Men även andra märken som Tesla och Polestar, samt även snart bland andra Volvo och Cupra, bygger också elbilar i Kina för export till Europa.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: