Redan innan strafftullar införts – de varnar för prishöjningar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 jun 2024

EU-kommissionen har lagt fram sitt förslag på strafftullar på elbilar tillverkade i Kina. Om ingen lösning nås i diskussionen mellan EU och Kina införs de extra tullarna på upp till 38,1 procent från och med den 4 juli.

Och redan nu flaggar Tesla för att deras Model 3 kan få ett höjt pris från och med den 1 juli på grund av strafftullarn. Orsaken är att de Model 3 som säljs på den svenska marknaden kommer från Tesla fabrik i Shanghai.

Tesla räknar med att Model 3 som tillverkas i Shanghai kommer att bli dyrare från nästa månad.

Strafftullen varierar för de olika tillverkarna beroende på hur stort stöd de anses få från den kinesiska staten vid tillverkningen. Enligt siffror som släpptes i går läggs det till exempel på 17 procent tull på bilar från BYD och 38,1 procent på modeller från SAIC, som äger MG. För Tesla har det ännu inte slagits fast någon procentsats då Tesla bett om en individuell prövning.

Att kunna runda strafftullen är ändå inte möjligt och Tesla räknar alltså med höjda priser. Hur mycket priset på Model 3 kommer att öka nämns inte. För tillfället kostar Tesla Model 3 från 496.170 kronor. För tillfället ingår också 5.000 kilometers laddning vid nätverket med Superchargers när du beställer en Model 3.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!