Rekordlån ska säkra Northvolts gröna batterier

Carl Undéhn

Carl Undéhn

16 jan 2024

Svenska batteritillverkaren Northvolt meddelar att de har beviljats ett lån på fem miljarder dollar, nästan 52 miljarder svenska kronor. Pengarna ska användas för att expandera företagets första batterifabrik Northvolt Ett i Skellefteå. Men också för att få igång den intilliggande anläggningen Revolt för återvinning av batterier. Med den vill Northvolt upprätta en cirkulär tillverkning av batterier genom att använda återvunna material. Något som enligt Northvolt minskar klimatavtrycket med 70 procent för materialen som används.

Det nya lånet beskrivs som det största så kallade ”gröna lånet” hittills i Europa. Pengarna kommer från olika privata banker samt Europeiska Investeringsbanken och Nordiska investeringsbanken.

– Jag är stolt över att se hur vår ambition att massproducera världens grönaste batteri attraherar finansiella partners i toppklass, eftersom det globala kapitalet vill investera i elektrifiering och begränsning av klimatförändringarna, säger Emma Nehrenheim som är hållbarhetschef hos Northvolt.

Det var med en knapp marginal som Northvolt lyckades med målet att innan 2021 var slut få igång tillverkning av battericeller i Skellefteå 2021. Den 29:e december 2021 meddelade företaget att den första cellen tillverkats vid fabriken Northvolt Ett. Bland annat Volkswagen och BMW har investerat stort i Northvolt. Tillsammans med Volvo byggs också en batterifabrik i Göteborg som ska tillverka batterier till Volvo och Polestar.

Sommaren 2022 levererade Northvolt sina första batterier till en biltillverkare, men det nämndes inte till vilken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: