Renault fortsätter på retrospåret – ska visa eldriven Renault 4

Carl Undéhn

Carl Undéhn

12 sep 2022

2024 återuppstår klassikern Renault 5 som en ny eldriven modell med ett pris på omkring 250 000 kronor.

Renault verkar ha fått smak för att basera framtiden på det förgångna. För vid bilsalongen i Paris i oktober ska den franska tillverkaren presentera ett koncept på en ny eldriven modell som hämtar inspiration från Renault 4 och kommer lanseras 2025.

Den ikoniska Renault 4 såldes i totalt 8 miljoner exemplar och tillverkades mellan 1961 och 1994. Även med den återupplivade, eldrivna versionen räknar Renault med att lansera en blivande klassiker. I somras sa Renaults tekniske chef Gilles Le Borgne till branschtidningen Automotive News att konceptet internt kallas ”4ever”.

Den eldrivna versionen, som också heter Renault 4, kommer dela teknik med kommande Renault 5. De ska båda använda den nya elbilsplattformen CMF-BEV, precis som den kommande eldrivna versionen av Nissan Micra.

Någon mer teknisk information eller uppgifter om priset får vi inte kring Renault 4. Men plattformen är enligt Renault nyckeln för att lyckas sänka tillverkningskostnaden och kunna sälja elbilar till ett lägre pris än idag. Bland annat genom att CMF-BEV inte är helt ny utan återanvänder delar från plattformen som idag används av bland annat Renault Clio.

Under bilsalongen i Paris kommer Renault också presentera ett nytt tvåsitsigt fordon under märket Mobilize, personbilsversionen av Renault Kangoo E-Tech Electric och den produktionsklara versionen av vätgasdrivna transportbilen Master.

Även sportmärket Alpine ska presentera ”en sportig konceptbil” och Dacia, som ägs av Renault, kommer visa sitt nya designspråk.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: