Så blir namnet på Volvo och Renaults eltransportbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 mar 2024

Förra hösten meddelade Volvo Lastvagnar och Renault att de ska samarbeta kring utveckling av eldrivna transportbilar. En marknad som de båda tillverkarna räknar med ska tredubblas i Europa fram till 2030.

Inom samarbetet går både Volvo och Renault in med 300 miljoner euro var för att bilda ett nytt gemensamt bolag. Nu får vi veta att namnet på det blir Flexis och huvudkontoret förläggs till Frankrike. Även en tredje aktör i form av det franska logistikbolaget CMA CGM ska senare anslutas till det nya bolaget.

2026 ska tillverkningen av modeller komma igång och det ser ut att kunna bli konkurrenskraftiga transportbilar. Bland annat lovas en plattform med 800-voltsteknik för snabb laddning. Hög effekt vid snabbladdning är något som sällan har prioriterats särskilt högt hos de eldrivna transportbilar som finns på marknaden idag. I stället utgås det ifrån att bilarna laddas över natten i depån.

Utöver det ska det handla om en ”mjukvarudriven” plattform med uppdateringar som kan laddas ned samt funktioner som ska göra det enkelt att övervaka en flotta av fordon och planera turer för mer effektivitet. Plattformen beskrivs också som flexibel för att kunna använda olika batteristorlekar och användas för en rad olika karossformer. Om det även planeras personbilsvarianter är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!