Så många har redan förbokat Rivian R2

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 mar 2024

I förra veckan visade amerikanska Rivian upp sin nästa modell R2, en elsuv med lite mindre yttermått än tillverkarens nuvarande eldrivna pickup R1T och suvversionen av den, R1S. Ingen av dem säjs ännu officiellt i Sverige, men vi har ändå lyckats testa R1T här på svenska vägar.

Om R2 kommer hit är ännu oklart, men Rivian har talat om att det även ska bli en lansering i Europa. Då tidigast om två år, för först 2026 ska Rivian R2 börja säljas i USA. Men redan nu har det kommit in 68.000 förbokningar på endast ett dygn. Att boka ett exemplar kostar 100 dollar som ska betalas tillbaka om förbokningen inte leder till ett köp. Det betyder ändå att Rivian under ett dygn fick in 6,8 miljoner dollar i förbokningsavgifter.

Rivian arbetar även på den mindre modellen R3. När den kommer är ännu oklart.

Med en prislapp från 45.000 dollar i USA – omkring 460.000 kronor – siktar Rivian R2 in sig på volymsegmentet och blir en utmanare till Tesla Model Y. Under presentationen av R2 bjöd Rivian också på en överraskning i form av den ännu mindre modellen R3, som även visades i ett cross country-utförande som R3X. När den kommer och vad priset då blir har ännu inte meddelats. Men det är tydligt att Rivian satsar på fler volymmodeller genom att bredda sitt modellprogram.

– Dessa fordon representerar vår framtid – det vi har arbetat mot med R1-produkterna, och positioneringen av Rivian för att ytterligare driva på denna utveckling och göra den tillgänglig för fler människor

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!