Självkörande elbussar testas tillsammans

Lotta Hedin

Lotta Hedin

12 mar 2020

Tidigare i veckan hölls den officiella invigningen av de två självkörande elbussarna som nu testas inom det så kallade Ride the Future-projektet vid Linköpings universitet.

Sedan slutet av 2019 har en självkörande buss rullat i Linköping. Nyligen fick den sällskap av ytterligare en. De två elbussarna som kommer från olika tillverkare ska köras på samma testområde och projektets olika samarbetspartners ska studera hur de olika fordonen interagerar med varandra, och testa och utvärdera de två olika teknologierna. Det är första gången ett projekt av det slaget genomförs i Sverige.

Forskningsprojektet Ride the Futures syfte är att ta reda på hur elektrifierade och självkörande minibussar kan komplettera den befintliga kollektivtrafiken och öka kollektivtrafikens konkurrenskraft gentemot bilen.

De själkörande minibussarna kommer från de franska fordonstillverkarna Navya och EasyMile. Bussarna har plats för mellan 10–13 passagerare vardera och kör en 2,1 kilometer lång slinga med totalt 8 hållplatser inom Linköpings universitetsområde. Det är gratis att hoppa på och åka med.

Ombord finns en säkerhetsförare som ska övervaka körningen, och vid behov ta över och köra manuellt.

Trafiken kan komma att förändras och ställas in vid olika tillfällen beroende på pågående forskningsprojekt, väderlek, evenemang med mera.

De självkörande bussarna är ett regionalt utvecklingsprojekt i samverkan mellan Akademiska Hus, Linköpings kommun, Linköpings universitet, RISE, Linköping Science Park, Transdev Sverige, VTI och Östgötatrafiken.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!