Smart fortsätter att växa med snabbladdande elsuven #5

Carl Undéhn

Carl Undéhn

14 jun 2024

När flera tillverkarna har eller är på väg att presentera mindre elbilar får Smart åt andra hållet. Efter nystarten av märket inom ett samarbete mellan Mercedes och Geely har den tidigare kompakta stadsbilen vuxit till sig. Och större ska den bli, för nu har det kommit ut information om den kommande modellen Smart #5 från kinesiska myndigheter.

De visar att Smart #5 blir en elsuv på 4,7 meter, vilket gör att den hamnar i samma storleksklass som Tesla Model Y. Höjden på 1,7 meter är också mer än hos Model Y och tillsammans med en hjulbas på 2,9 meter låter Smart #5 som en rymlig bil på insidan. Men också en tung pjäs, enligt uppgifterna väger Smart #5 in på 2,45 ton.

Utöver två bakhjulsdrivna versioner kommer elsuven även i ett fyrhjulsdrivet utförande och då med hela 646 hästkrafter. Utifrån uppgifterna från kinesiska myndigheter kommer den bakhjulsdrivna versionen med ett billigare LFP-batteri, den fyrhjulsdrivna versionen med ett mer högpresterande NMC-batteri. Vilken kapacitet de har framgår inte och inte heller räckvidden för de olika versionerna.

Under bilmässan Auto China i Shanghai i april visade Smart upp ett koncept av #5. Det kom i en off road-kostym med extrabelysning på taket samt terrängdäck. På bilderna från det kinesiska ministeriet för information och teknik har off road-elementen skruvats ned. Under Auto China talades det om ett stort batteri på 100 kWh som skulle ge bilen en räckvidd på 55 mil. Tack vare ett 800-voltssystem ska det också gå att ladda batteriet från 10 till 80 procent på endast 15 minuter.

Smart #5 väntas börja säjas på den kinesiska marknaden mot slutet av året. Det finns ännu inga uppgifter om och när vi kan räkna med att se modellen här eller vad priset blir.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!