Snabb lansering – då vill Leapmotor bygga bilar i Polen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 mar 2024

Jättekoncernen Stellantis lade förra hösten till ytterligare ett märke i sin portfolio utöver det 14 de redan har. Genom att gå in med 1,5 miljarder euro – omkring 17 miljarder kronor – fick Stellantis rättigheter att sälja kinesiska Leapmotor i Europa. Märket grundades 2015 har de senaste året presenterat flera så kallade ”globala modeller” som är tänkta att säljas utanför Kina. Målet för samarbetet med Stellantis är att till 2030 sälja 500.000 elbilar från Leapmotor utanför Kina.

Nu kommer uppgifter om att Stellantis även är på väg att starta montering av den mindre modellen Leapmotor T03 i koncernens polska fabrik. Och då redan från andra halvan av i år. Det ska då handla om att sätta ihop så kallade ”semi knocked down kits”, där enskilda delar av bilarnas skruvas ihop. Tidigare har det kommit uppgifter om att Stellantis planerar att tillverka modeller från Leapmotor i Italien.

Enligt uppgifterna kan Leapmotor T03 börja byggas ihop i Polen redan i sommar.

Leapmotor T03 bjuder på en elmotor med 108 hästkrafter och har ett LFP-batteri på 41,3 kWh som ger en WLTP-räckvidd på 28 mil. Batteriet går att ”snabbladda” med 45 kW och från 30 till 80 procent tar då 36 minuter.

Modellen säljs redan i Frankrike med en prislapp från strax under 300.000 kronor. När vi på Elbilen förra hösten talade med representanter från Leapmotor under bilmässan IAA, där företaget hade en av mässans största montrar, var de tydliga med att en lansering av T03 Sverige är planerad för Sverige.

– Självklart kommer den också till Sverige, vi vill till alla europeiska länder. Våra produkter är klara så finns det en passande distributör eller möjlighet kommer vi, sa Tammy Hu som är pressansvarig för Leapmotor.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: