Snart kan VW och Ford samarbeta kring elbilar

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

2 nov 2018

Volkswagen och Ford diskuterar en ”strategisk allians” med målet att gemensamt utveckla elbilar och teknik för självkörande bilar. Detta enligt nyhetsbyrån Reuters, som citerar en icke namngiven källa hos den amerikanska biltillverkaren.

Officiellt heter det att de båda företagen skulle kunna tänka sig ett samarbete inom kommersiella fordon. Företagen samarbetar också inom ramen för Ionity-projektet som syftar till en snabb utbyggnad av ett ultrasnabbt laddnätverk i Europa. Flera andra biltillverkare ingår också i samarbetet.

Att Volkswagen är öppet för ett samarbete framgick så sent som på tisdagen när deras finansdirektör Frank Witter sa att man kan tänka sig allianser med biltillverkare utanför VW-sfären, främst kring artificiell intelligens (AI).

Och när det handlar om AI har Ford stora ambitioner. Så sent som i juli meddelade man att man fram till 2023 avser att satsa fyra miljarder dollar på forskning och utveckling inom fältet.

Witter utesluter dock inte att Ford får tillgång till Volkswagens nya elbilsplattform MEB. Än så länge heter det dock att det är ”teoretiskt möjligt”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!