Sono Motors: Förberedelserna för tillverkning av Sion i Trollhättan fortsätter

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 aug 2021

Förra veckan kom nyheten att NEVS ägare, den kinesiska fastighetsjätten Evergrande, dras med stora ekonomiska problem. Fastighetsmarknaden i Kina har mattats av och för att få in pengar uppges Evergrande vilja sälja verksamheten.

En direkt effekt var att 300 personer har varslats om uppsägning vid NEVS i Trollhättan. Men hur situationen påverkar planerna från tyska Sono Motors att tillverka solcellsbilen Sion i Saabs gamla fabriker där var fortfarande oklart.

Nu har Sono Motors uttalat sig om framtiden.

– Sono Motors produktion av Sion påverkas inte av rekonstruktionen av vår partner NEVS. Förberedelserna av produktionsanläggningarna för förserietillverkningen under 2022 och serietillverkning av Sion under första halvan av 2023 fortsätter enligt planerna, säger nu företaget i ett uttalande.

Sion är en elbil med solceller i karossen som enligt Sono Motors kan bidra med 11 mils räckvidd per vecka. I somras presenterades även en ny version av bilen där det tidigare batteriet på 35 kWh byttes ut mot ett större på 54 kWh. Det handlar då också om ett så kallat LFP-batteri som är fritt från kobolt. Med det ökade också räckvidden från tidigare 25,5 mil till 30,5 mil, enligt WLTP.

Tillverkningen av Sion har skjutits på framtiden flera gånger och även Sono Motors har dragits med ekonomiska problem. Under en uppmärksammad insamlingskampanj på nätet lyckades företaget få in 53 miljoner Euro, omkring 540 miljoner kronor.

Det var något som fick fler investerare att tro på företaget. I en ny investeringsrunda, där bland annat svenska Swedbank Robur gick in med pengar, kunde Sono Motors då dra in ytterligare 45 miljoner Euro.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: