STLA Large: Stellantis visar flexibel plattform för elbilar

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 jan 2024

Med strategin ”Dare Forward 20230” har Stellantiskoncernen det ambitiösa målet att sälja fem miljoner elbilar om året från 2030. Grundbulten i satsningen är elbilsplattformen STLA som kommer i de fyra storlekarna Small, Medium, Large och Frame för att täcka upp allt från småbilar till pickuper och transportfordon.

Nu har koncernen berättat mer om STLA Large, som först kommer användas för modeller från Dodge och Jeep i USA. I förra veckan meddelades också att elsuven Jeep Wagoneer S lanseras senare i höst på STLA Large. Men även italienska Alfa Romeo och Maserati ska lansera modeller på plattformen.

Jeep Wagoneer S kommer i höst och uppges bli den första modellen att använda STLA Large.

Motor, växelriktare med kiselkarbid för minskad effektförlust och reduktionsväxellåda är sammanbyggda till en ”tre i ett”-modul. Den ska kunna användas för att bygga modeller med fram-, bak- eller fyrhjulsdrift.

STLA Large är upplagd för att använda batterier med en kapacitet på mellan 85 och 118 kWh. Stellantis lovar en räckvidd på upp till 80 mil, men det kommer vi knappast få se hos alla modeller som använder plattformen. Detsamma gäller den utlovade våldsamt snabba accelerationen från 0–100 km/h på endast två sekunder.

Plattformen har också stöd för spänning på både 400 och 800 volt. Genom det kan Stellantis sänka kostnaden för vissa modeller. Med 800-voltssystem ska det gå att ladda 4,5 kWh per minut.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: