Hong Guang Mini EV_1

Studie: Kinesiska tillverkare dominerar elbilsbranschen 2028

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 maj 2021

Att Kina är världens största marknad för elbilar är sedan länge ett faktum. Även att det finns en uppsjö av tillverkare som de flesta inte ens hört namnet på här. Inte heller landets mest sålda elbil som syns på bilden ovan, Hong Guang Mini.

Men det är på väg att ändras. Redan nu har flera kinesiska tillverkare börjat etablera sig här och fler är på väg. Senast i raden är Nio, som förra veckan meddelade att de kommer till Norge i år – inklusive sina stationer för batteribyte som alternativ till laddning.

Amerikanska The New York Times har tagit en mer noggrann blick på de kinesiska elbilstillverkarna. Med hänvisning till en studie gjord av analysföretaget LMC Automotive menar tidningen att den globala bilbranschen se väldigt annorlunda ut redan år 2028.

Kina kommer då totalt dominera tillverkningen av elbilar med en årsproduktion på åtta miljoner fordon – mer än Europa och USA tillsammans.

Europa och USA, som traditionellt varit tungviktarna inom biltillverkning, kommer år 2028 ha en gemensam produktion på ”endast” 5,7 miljoner elbilar.

Det är en rejäl ökning från idag, men ändå betydligt färre än vad kinesiska fabriker enligt analysen kommer upp till.

Den snabba takten i utökningen och bygget av nya fabriker i Kina samt stora investeringar från olika håll ges som förklaringar till slutsatsen. Också det faktum att Kina redan idag har ett nätverk med 800 000 laddstationer bidrar till att snabba på utvecklingen där.

Men inte ens det är ett säkert recept på att den kinesiska elbilsboomen verkligen kommer bli en framgång. Flera av uppstickarna är endast några år gamla. Inte ens i Kina känner kunderna till de senaste märkena. Den snabba takten kan heller inte helt sopa bort osäkerheten hos kunder att vilja investera i ett nytt märke.

Till deras fördel framhålls en beslutsamhet och uthållighet som gör att i alla fall vissa kinesiska märken kan lyckas etablera sig på hemmamarknaden, i Europa och USA.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: