Svalt intresse för utbildning till jobb i batteribranschen

Carl Undéhn

Carl Undéhn

23 sep 2022

Batterifabriker väntas växa till en ny framtidsindustri. Omkring 40 fabriker är planerade runt om i Europa och med Northvolt ligger Sverige i framkant. Den första fabriken Northvolt Ett i Skellefteå är redan igång – och det är bara början.

I en rapport som presenterades på torsdagen behöver Northvolt behöva anställa ytterligare 4 000 personer fram till 2025. Vid fabriken som Northvolt ska bygga tillsammans med Volvo i Göteborg behövs 3 000 personer.

Även vid anläggningarna i Västerås och Borlänge behövs upp till 1 000 personer. Målet för Northvolt är att anställa 500 personer per år.

Men trots de goda framtidsutsikterna visar en kartläggning från Region Västerbotten, Skellefteå Kommun och finska utbildningssamordnaren OSAO att det är ett svalt intresset för att utbilda sig till jobb i den framtida branschen.

– Det är ju svårt att få personer att gå utbildningarna. Så det är inte alla utbildningar som får studenter som täcker upp de platser som finns, säger Sara Wård Edvall från Region Västerbotten till Sveriges Radio.   

Redan från början har det varit en utmaning att hitta folk. Branschen är ny och behovet av kompentent personal väntas växa under kommande år. Nu i höst startade Uppsala universitet därför en unik masterutbildning i avancerad batteriteknik.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: