Svenska PowerCell tecknar avtal med Bosch – Bränslecellaffär värd 530 miljoner

Lotta Hedin

Lotta Hedin

30 apr 2019

Den svenska bränslecellstillverkaren PowerCell har tecknat ett utvecklings- och licensavtal med Bosch – världens största underleverantör till fördonsindustrin.

Avtalet gäller en gemensam utveckling av PowerCells bränslecellstack S3, och en licens som ger Bosch exklusiv rätt att tillverka och sälja den nya PowerCell S3 för användning i personbilar, lastbilar och bussar. För licensen betalar Bosch 50 miljoner euro, plus en royalty för varje såld produkt.

– Genom det här samarbetet med Bosch kan vi uppnå ett kommersiellt genombrott inom fordonsindustrin som hade varit väldigt svårt att klara på egen hand, säger Per Wassén, vd för PowerCell i ett pressmeddelande.

Enligt Bosch, som redan utvecklar komponenter för bränslecellssystem för fordon, gör smarbetet med PowerCell nu deras redan starka position inom bränslecellsområdet ännu starkare.

– Att kommersialisera teknologi är en av våra stora styrkor. Vi kommer nu att ta oss an uppgiften att utveckla den här marknaden med beslutsamhet, säger Dr Stefan Hartung, ledamot av Bosch koncernledning och chef för affärsområdet Mobility Solutions.

Enligt Bosch kommer 20 procent av världens elbilar vara bränslecelldivna år 2030.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!