Taxi Stockholm köper endast in elbilar från nästa år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

28 dec 2023

Beslutet togs redan i förra månaden. Men först nu blir det officiellt. Från och med 1 april nästa år slopar Taxi Stockholm nya bensin- och dieselbilar. Företaget kommer då endast köpa in nya utsläppsfria bilar, vilket i praktiken betyder eldrivna modeller.

Med det snabba bolaget upp elektrifieringen av sin flotta med taxibilar. En utveckling som redan innan gått snabbt framåt. I juni 2022 var endast 4 procent av Taxi Stockholms bilar helt eldrivna, en siffra som idag har ökat till 35 procent.

– Vi förstår att våra kunder och samarbetspartners förväntar sig mer än bara en bekväm och säker resa. De önskar även att göra ett miljövänligt val. Genom att endast tillåta emissionsfria fordon i vår flotta, visar vi att dessa förväntningar tas på allvar, säger Dimitrios Nikopoulos som är styrelseordförande på Taxi Stockholm.

En bieffekt av beslutet är att Tai Stockholm dessutom stoppar nyinköp av nya storbilar och det redan från 1 januari 2024.

– Skälet till att stoppa nyinköp av storbilar grundar sig i samma orsak, nämligen att de måste vara emissionsfria. Vi anser att det idag inte finns en fordonsmodell för storbilar som håller för det vi behöver både i kundupplevelse och för trafik, säger Dimitrios Nikopoulos.

I takt med att det kommer nya modeller som väntas uppfylla bolageta behov är det däremot ett beslut som kan omvärderas.

– Den dagen vi får in en godkänd storbilsmodell som är emissionsfri, kommer vi såklart att släppa på spärren, säger Dimitrios Nikopoulos.

Vilka modeller som blir aktuella att köpa in meddelas inte. I höstas meddelade Taxi Stockholm att de bojkottar Tesla och pausar inköp av modeller från tillverkaren som en stödåtgärd i den pågående konflikten mellan fackföreningen IF Metall och Tesla.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: