Tesla ”återkallar” nästan alla sina bilar i USA

Carl Undéhn

Carl Undéhn

13 dec 2023

Att återkalla bilar är inte riktigt vad det brukade vara. Från att tidigare uteslutande handlat om att få ett brev på posten, boka tid på verkstaden och lämna bilen för att åtgärda felet kan en hel del problem nu lösas med uppdateringar över nätet.

Precis det är också vad ”återkallelsen” av två miljoner bilar från Tesla efter beslut från den amerikanska myndigheten National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA. Bakgrunden är en undersökning kring om Teslas Autopilot gör tillräckligt för att säkerställa att föraren håller bilen under uppsikt.

Sedan två år undersöker NHTSA funktionen Autopilot efter flera uppmärksammade olyckor där bilar från Tesla kört in i utryckningsfordon. Enligt myndigheten kan de delvis självförande funktioner missbrukas genom att Tesla inte gör tillräckligt för att säkerställa att föraren håller bilen under uppsikt när Autopilot är aktiverat.

Sensorer på ratten och kameror på insidan av bilen ska göra det, men det räcker inte, enigt NHTSA. Totalt 2.031.220 bilar från Tesla tillverkade från 2012 till idag påverkas av återkallelsen. Det är alla Teslas bilar i USA, utom den första modellen Roadster.

Tesla ska ha börjat skicka ut en uppdatering, men exakt vilka ändringar den innehåller är ännu oklart.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!