Tesla hyr ut solceller – men i Sverige går det bara att förhandsboka för köp

Lotta Hedin

Lotta Hedin

20 aug 2019

Tesla har blåst nytt liv i sin satsning på solceller och erbjuder husägare att köpa, eller hyra solpaneler. Men än så länge är hyresmodellen bara möjlig i sex delstater i USA.

I Sverige och de flesta andra europeiska länder går det att förhandsboka paneler för köp, inte hyra, mot en deposition på 900 kronor som kan återbetalas om man ångrar sig. Men när panelerna kommer levereras i Sverige kan inte Tesla säga.

– Det beror hur stort intresset är och hur många som förhandsbokar, säger Maria Lantz, kommunikationschef för Tesla i Sverige.

Det finns tre olika storlekar på anläggningar att välja mellan: 3,8 kW, 7,6 kW eller 11,4. De svenksa priserna är inte klara än. Inte heller om hyresebjudandet kommer komma till Sverige längre fram.

Enligt Teslas sajt för den amerikanska marknaden ligger priserna i USA på mellan 7 500 och 22 700 dollar för den som vill köpa, beroende på anläggningens storlek. Väljer man att hyra kostar det mellan 65 och 195 dollar per månad. Installationskostnaden är inkluderad i priset.

På Twitter liknar Teslas vd Elon Musk erbjudandet med att ha en skrivare som skriver ut pengar på taket, om elkostnaden är hög där du bor.

Det är fortfarande bättre att köpa, men hyreserbjudandet gör ekonomin i det uppenbar, fortsätter Musk.

Hyresavtalet har ingen bindnigstid, men Tesla tar ut en avgift på 1 500 dollar för att ta bort anläggningen och återställa taket.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!