Tesla Model S Plaid kör 348 km/h med mjukvaruhack

Carl Undéhn

Carl Undéhn

4 jul 2022

Kort innan att prestandaversionen Model S Plaid skulle presenteras förra året meddelade Tesla att den utlovade värstingversionen Plaid+ ställs in. Med tre elmotorer, 1 100 hästkrafter och en räckvidd på 80 mil hade Plaid+ imponerande specifikationer.

”Behövs inte, Plaid är minst lika bra” twittrade Tesla-chefen Elon Musk som förklaring till att versionen ställdes in.

Även vanliga Model S Plaid har tre elmotorer, men kommer med ”bara” 1 019 hästkrafter. Det räcker ändå för att klara 0-100 km/h på under två sekunder. Att den har en del att bjuda på råder det alltså ingen tvekan om.

Vad den verkligen går för har kanadensiska Ingenext undersökt. Bland annat om det är möjligt att komma upp i Teslas lovade toppfart på 200 miles per hour, alltså 322 km/h.

Med Track Mode kan Model S Plaid komma upp i 282 km/h. Men det är inte bilens toppfart utan vad den mjukvaran begränsar den till. När tekniker från Ingenext installerade mjukvara för att hacka en Model S Plaid tillhörande chefen för företaget visade den sig kunna köra bra mycket snabbare än så.

På en flygplatsraka i närheten av Québec lyckades de både passera den utlovade hastigheten på 200 mph och få mätaren att fortsätta till 216 mph – 348 km/h.

Elbilssajten Electrek var på plats och har lagt upp en video därifrån.

Förutom hacket hade bilen utrustats med större bromsar och däcken Michelin Pilot Super Sport. Men i övrigt ska det ha varit en vanlig serietillverkad version av Model S Plaid.

Model S Plaid har också rekordet om att vara snabbast runt klassiska Nürnburgring. Länge var Porsche Taycan den snabbaste elbilen runt ”ringen” med en varvtid på 7:42,3.

Men förra hösten slog Tesla Porsches rekord med en varvtid på 7:35,6. Enligt Tesla handlade det då om en Model S Plaid som var ”helt omodifierad, direkt från fabrik”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: