Tesla Model Y Europas mest registrerade bil hittills i år

Carl Undéhn

Carl Undéhn

19 jul 2023

Tesla Model Y går hem i Europa. Så mycket att modellen inte bara var den bäst säljande bilen i juni, utan under de senaste sex månaderna. Och då inte bland elbilar utan totalt. Med det blir Tesla Model Y den första helt eldrivna bilen att kamma hem platsen som Europas mest sålda bil under de första sex månaderna av ett år.

Enligt siffror från branschtidningen Automotive News såldes det 125 144 exemplar av Tesla Model Y i Europa mellan januari och sista juni i år. Det är en ökning med 212 procent jämfört med försäljningen under samma tidsperiod förra året. Även här i Sverige var Model Y med 8 542 exemplar den mest registrerade bilen under det första halvåret. Ökningen här jämfört med förra året var 106 procent.

Tidigare i år visade siffror från analysfirman Jato Dynamics att Tesla Model Y var världens mest sålda bil under årets första kvartal.

Siffror från europeiska biltillverkarnas organisation ACEA visar på ytterligare ett trendbrott i juni. Helt eldrivna bilar stod för 15,1 procent försäljningen inom Eu och dieselbilar för 13,5 procent. Det är första gången som helt eldrivna bilar går om dieselbilar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: