Tesla Model Y finns nu på plats i Stockholm, Göteborg och Malmö

Carl Undéhn

Carl Undéhn

24 aug 2021

Lanseringen av Tesla Model Y har blivit rejält försenad här i Sverige. En försening som spätts på av att Teslas fabrik utanför Berlin, där Model Y ska tillverkas för europeiska marknader, har fått skjuta upp produktionsstarten.

Men nu finns Model Y till slut i Sverige och Elbilen har redan varit och kikat på den. Den som vill skaffa sig en egen uppfattning av Teslas elsuv kan bege sig till Teslas butiker i Segeltorp vid Stockholm, i Göteborg samt i Malmö där Model Y finns på plats.

Model Y har mycket gemensamt med den mindre Model 3, men bjuder så klart som SUV på mer plats. Räckvidden anges till 50,7 mil för Long Range-versionen och 48 mil för Performance-versionen. Priset börjar på 729 080 kronor för Model Y Long Range AWD och bilarna ska börja levereras till kund nu i augusti.

Samtidigt har det spridits rykten om att Tesla planerar en uppdaterad version av Model Y med betydligt längre räckvidd på 64 mil. Ryktet härstammar från en ansökan som Tesla lämnat in i Kina om att tillverka fem nya versioner av Model Y i sin fabrik i Shanghai. En av dem ska beskrivas som ”Super Long Range” med nämnda räckvidden på 64 mil. Förhoppningen låg bland annat i att det rör sig om en version med Teslas kommande batteri kallat 4680.

Men den verkliga förklaringen ser ut att ligga i de olika körcykler som används för att ange elbilars räckvidd. Den kinesiska anses generellt vara betydligt snällare än WLTP, som används i Europa, och EPA som används i USA.

Räckviddssiffrorna från kinesiska tillverkare måste därför ofta skruvas ned rejält för att kunna jämföras med WLTP.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!