Tesla öppnar V3-station i Europa – laddar med 250 kW

Lotta Hedin

Lotta Hedin

20 dec 2019

Laddstationen som Tesla inviger i London idag är superchargingstation nummer 500 i Europa. Men det är inte bara det som gör den speciell: Det är också den första stationen i Europa som erbjuder V3-superchargers, med en laddeffekt på upp till 250 kW.

Tesla uppgraderade nyligen sina V2-superchargers, från 120 kW laddkapacitet till 150 kW.

V3-snabbladdarna är enligt Tesla anpassade för elbilsrevolutionens nästa våg, och möjliggör ännu snabbare laddning, av fler bilar samtidigt. Till exempel kan en Model 3 Long Range ladda upp till 120 km (75 miles) på bara 5 minuter, enligt Tesla.

Vid V3-superchargers behöver man heller inte dela på krämen med grannen, om det är trångt på stationen och bilarna behöver ställa sig tätt. Vid V2 stationerna dras laddeffekten ner i det läget. Men eftersom V3-stationerna är utrustade med powerpacks som bunkrar energi för att sedan kunna utjämna toppar i efterfrågan, så ska inte det problemet uppstå där.

Tesla säger inget om i vilken takt V3 kommer komma till övriga Europa. Men hittills har utbyggnaden av superchargingstationerna skett i stadig takt. Tesla öppnade den första stationen 2013 i Norge. Nu finns 500 stationer över 24 europeiska länder.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!