Superchargers för alla i Norge nästa år?

Carl Undéhn

Carl Undéhn

25 jun 2021

Teslas nätverk av Superchargers är ett starkt trumfkort gentemot andra tillverkare. Än så länge behöver Tesla-ägare heller inte trängas med de som kör andra märken då nätverket endast kan användas av Teslas bilar.

Både önskan och krav på att öppna upp Superchargers för andra har funnits en längre tid. Nyligen meddelade Tysklands transportminister Andreas Scheuer att han för diskussioner med Tesla om att få till ett avtal för det i Tyskland – något som kan få påverkan även i andra länder i framtiden.

Snabbare ser det ut att gå i Norge. Bloggen Electrek skriver att de tagit del av information från ett möte i kommunen Vestland kring Bergen som tolkas som att Tesla ska bygga  Superchargers som kan användas av alla senast i september nästa år.

Orsaken ska vara att Tesla då får tillgång till kommunala medel för att bygga snabbladdare. Precis som i Sverige delas det endast ut stöd till laddare som kan användas av bilar från alla biltillverkare.

Enligt protokollet från Vestland Fylkeskommune ska Tesla ha ansökt om stöd till 4 snabbladdare. Stödet har beviljats och Tesla anger att de ska vara tillgängliga för alla senast under det tredje kvartalet 2022. Men exakt vad det innebär är ännu oklart. Norska medier skriver att det inte behöver betyda att Tesla låter andra ladda på de Superchargers som ska byggas. En möjlighet kan vara att det istället etableras andra laddare på platsen som kan användas av andra märken.

Även i Sverige har Tesla ansökt och fått stöd från Trafikverket för att bygga snabbladdare i norra Sverige. När Elbilen kontaktade Trafikverket om det var svaret att det ska handla om publika laddare.

– Tesla har sökt på dessa grunder och även intygat detta i ansökningsblanketten när de kryssat i den rutan. Vi förutsätter därför att de laddstationer de bygger kommer vara publika, sa Hanna Eklöf från Trafikverket.

Tesla själva ville inte gå in på detaljer om det handlade om Superchargers som kan användas av andra märken eller någon annan lösning. I en skriftlig kommentar svarade Tesla att de “undersöker möjligheter att utvidga vårt nätverk. Detta inkluderar samarbete där vi kombinerar vårt nätverk med offentliga laddare som drivs av andra företag, vilket vi har gjort i andra europeiska länder. För närvarande kommenterar vi inte ytterligare om vår strategi och affärsavtal inklusive potentiellt samarbete med andra företag”.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: