Tesla petad från toppen – de sålde flest elbilar i juli

Carl Undéhn

Carl Undéhn

22 aug 2024

BMW har fått en del kritik för sin strategi med att erbjuda samma modeller med olika drivlinor. Med det anses den tyska tillverkaren hamna på efterkälken mot de som tagit fram plattformar där modeller byggs som elbilar från grunden. Något som BMW börjar med först nästa år med lanseringen av Neue Klasse.

Men bland de tyska tillverkarna är det BMW som hittills i år har visat på störst ökning av försäljningen av elbilar. Mellan januari och sista juni ökade BMW sin försäljning av helt eldrivna modeller med 34 procent, jämfört med samma period året innan. Och nya siffror från analysföretaget Jato Dynamics visar att BMW i juli för första gången sålde fler elbilar i Europa än Tesla.

BMW sålde flest elbilar totalt i Europa under juli och bäst gick det för iX1.

Kampen om förstaplatsen var jämn. BMW lyckades enligt siffrorna sälja 14.869 eldrivna modeller och Tesla drygt 300 färre med 14.561 exemplar. Framförallt Tesla Model Y, som var förra årets storsäljare både i Sverige och Europa som helhet, har minskat i försäljningen. Sett till årets första sex månader var Model Y fortfarande den mest sålda elbilen i Europa med 100.006 exemplar. Men det är ändå en minskning med 25 procent jämfört med samma tidsperiod förra året.

Även i juli var Tesla Model Y med 9.544 exemplar den mest sålda elbilen i Europa, följd av Volvo EX30 med 6.573 exemplar. Men totalt var det alltså BMW som var det märke som lyckades sälja flest elbilar under månaden. BMW:s bäst säljande elbil var kompaktsuven iX1 som under juli såldes i 4.305 exemplar.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: