Tesla presenterar ”monster-trea” – och tidsplan för budgetversionen

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

21 maj 2018

Tesla Model 3 kommer i en prestandaversion som gör noll till hundra på strax över 3,5 sekunder. För 78 000 dollar, motsvarande omkring 660 000 kronor, får man också en bil med dubbla motorer och 500 kilometers räckvidd – såvida man inte insisterar på att hålla de 250 kilometer i timmen som är bilens topphastighet. Man kan även få vit interiör och kolfiberspoiler är standard.

Elon Musk  lovar att ”monster-trean” kommer att köra ifrån alla bilar i samma klass på banan. Bilen, som kommer att kosta lika mycket i USA som en BMW M3, är ”15 procent snabbare och har bättre vägegenskaper”. En av anledningarna är förstås den låga tyngdpunkten som kommer med batteripaketet.

Priset, som inkluderar allt förutom autopiloten, är mer än dubbelt så högt som de 35 000 dollar Elon Musk lovade att sälja Model 3 för. Budgetversionen kommer, lovar han, men först måste man få upp produktionsvolymen till 5 000 bilar i veckan under en period på tre till sex månader. Detta innebär att de första ”budgetbilarna” kan börja rulla ut till kunderna kring årsskiftet – om tidsplanen inte är alltför optimistisk.

Kevin Tynan, analytiker på nyhetsbyrån Bloomberg, är dock skeptisk.

– En Model 3 för 35 000 dollar kommer att vara mycket ovanlig. Den kan komma att bli den näst mest eftertraktade bilen av samlare efter den som flyter omkring i rymden, säger han.

Elon Musk, som har varit flitig på Twitter i helgen, utlovar också nästa generation av Supercharger. När den kommer i slutet av sommaren blir det ”avsevärda förbättringar på alla punkter”.

 

 

 

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: