Tesla sätter in självflygande drönare vid Giga Berlin

Carl Undéhn

Carl Undéhn

11 dec 2023

Tesla har flera gånger tagit effektiviteten vid tillverkningen av bilar till nya nivåer. Den senaste tiden har mycket handlat om så kallad ”gigacasting” där stora delar av bilen kan gjutas i ett stycke. En teknik som både Volvo och Toyota ska börja använda sig av.

Men även mindre tekniska hjälpmedel har nu börjat användas för mer effektivitet vid Teslas tyska fabrik utanför Berlin. Två drönare döpta till Pathfinder och Oppurtunity letar sig nu genom lagerhallarna för att skanna av vad som egentligen finns på hyllorna där.

Den självflygande drönaren Pathfinder vid Giga Berlin.

Namnen är hämtade från två sonder som Nasa har skickat till Mars för att undersöka den röda planeten. De båda drönarna uppges kunna navigera omkring på egen hand i fabriken och läsa av lagerbeståndet med hjälp av kameror. Pathfinder är en flygande drönare och Oppurtunity åker omkring på golvet. Tanken är att de ska upptäcka om det finns skillnader mellan vad som faktiskt ligger på hyllorna och vad det står i databasen.

Enligt Tesla kan de båda läsa av upp till 12.000 paket om dagen. Användningen av drönare för att hålla koll på lagerbeståndet ses som ytterligare ett steg mot helt automatiserade fabriker

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!