Tesla utvidgar laddning för alla till Norge och Frankrike

Carl Undéhn

Carl Undéhn

1 feb 2022

Efter flera år av spekulationer och rykten blev det i november förra året till slut möjligt även för de som inte kör Tesla att ladda vid en Supercharger.

I alla fall vid tio stationer i Nederländerna där ett pilotprojekt inleddes.

När det även blir möjligt för alla att ladda på Superchargers i Sverige har ännu inte meddelats. Men nu utvidgas försöket till 16 stationer i Frankrike och 15 i Norge.

Hos våra grannar i väster betyder det att alla nu kan ladda på 305 av landets 1 234 Superchargers. Några av stationerna ligger utmed vägen E16 som sträcker sig från Oslo till Bergen och som nu trafikeras av många norrmän på väg till skidsemester.

Den som inte kör en Tesla måste välja en Supercharger i Teslas app för att aktivera den. Även betalning sker genom appen och precis som i Nederländerna erbjuds två prismodeller.

Tecknar du upp dig på ett abonnemang för 129 norska kronor per månad går det att ladda för samma pris som den som kör en Tesla, aktuellt 2,70 norska kronor per kWh.

Priset för att ladda utan abonnemang varierar beroende på tid på dygnet och laddstationens plats. Generellt kommer det vara omkring 60 procent över det som Teslas egna kunder betalar. I norska medier rapporteras om priser på 4,70 norska kronor per kWh för de som laddar utan abonnemang. Det är fortfarande lägre än vad det kostar att ladda på flera andra nätverk i Norge. Hos Ionity kostar det till exempel 8,40 norska kronor per kWh utan abonnemang.

För att minska risken för kö vid Superchargers i det elbilstäta Norge tillkommer en straffavgift på 10 norska kronor per minut om du blockerar en stolpe efter att bilen laddat klart.

Men om du har en resa till Norge, Nederländerna eller Frankrike inplanerad måste du fortfarande köra en Tesla för att kunna ladda där. Än så länge erbjuds möjligheten för alla att ladda endast till förare från de tre länderna, samt de som bor i Tyskland och Belgien.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: