Teslas autopilot granskas efter dödskrasch

Patrick Ekstrand

Patrick Ekstrand

1 jul 2016

Om föraren bländas av solljus kan även autopiloten göra det, hävdar Tesla. Detta sedan USA:s trafiksäkherhetsmyndighet NHTSA har inlett en granskning av en dödsolycka som inträffade när en Model S körde rätt in i ett traktorsläp som korsade vägen.

Olyckan inträffade i maj och elbilstillverkaren gjorde enligt sina egna rutiner en anmälan till myndigheten. ”Vad vi vet är att fordonet körde på en motorväg med autopiloten inkopplad när traktorekipaget körde över vägen vinkelrätt mot den riktning bilen, en Model S, färdades i. Vare sig autopiloten eller föraren såg det vita traktorsläpet mot den skarpt upplysta himlen och bilen bromsade inte.”

Tesla skriver också i pressmeddelandet att ”flera liknande händelser” har inträffat, men meddelar att det är den första olyckan med dödlig utgång där autopiloten har kört bilen. Detta trots att Teslas fordon har kört sammanlagt över 200 miljoner kilometer med autopilot. Biltillverkaren hävdar att internationell statistik visar att dödsolyckor annars inträffar dubbelt så ofta.

Att olyckan fick dödlig utgång beror på otur, menar Tesla. Släpet var helt enkelt så högt att bilens främre krockzon körde under det, vilket medförde att vindrutan tog smällen. Man återupprepar också budskapet att autopilotfunktionen finns där för att avlasta föraren, men att man alltid måste vara beredd att själv ta över kontrollen över bilen.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!