Teslas utvecklingschef, JB Straubel: ”Vi bör alla tänka större”

Fredrik Sandberg

Fredrik Sandberg

13 sep 2014

I en föreläsning på 2014 Energy Storage Symposium lade Teslas medgrundare och utvecklingschef JB Straubel ut texten kring företagets kommande Gigafactory – batterifabriken som de bygger i Nevada och som ska producera lika mycket litiumjon-batterier som världens samlade batterifabriker gör i dag.

Enligt Straubel tänker industrin för smått. Deras fabrik kommer att göra en produktion av en halv miljon bilar per år. Och det är bara 0,5 procent av marknaden för personbilar. Vilket inte är speciellt imponerande. Vid sidan av denna marknad kommer ytterligare en att växa: energilagring. Eftersom de kan få ner priserna på batterierna under brytpunkter där energilagringssystem blir lönsamma utan incitament kommer detta att leda till en boom för grön energi som sol och vind, kopplade till lagringssystem.

Han berättar även om hur de bygger stora system för energilagring redan i dag, bland annat till fabriken i Freemont och visar på hur energidensiteten på batterier fördubblas på tio år, samtidigt som priserna sjunker (mycket dramatiskt med Gigafactory där de kan hitta skalfördelar gentemot bland annat gruvindustrin). Denna fördubblingstakt pågår fortfarande och har så gjort allt sedan litiumjon-batterierna kom. Det är alltså inte bara en Gigafactory som behövs, utan många fler.

Se hela föreläsningen här:

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!