Till stranden med retrocharm – här är Fiat Topolino

Carl Undéhn

Carl Undéhn

31 maj 2023

Redan 2020 lanserade Citroën den eldrivna mopedbilen Ami. Året efter kom Opels version Rocks och nu är det dags för Fiat att lansera sin tolkning av Stellantiskoncernens eldrivna minibil.

I sin italienska tappning får bilen namnet Topolino, vilket även är vad Musse Pigg heter i Italien. Men det var också namnet på den första generationens Fiat 500, som tillverkades mellan 1936 och 1955. Även om Fiat 500 knappast är känd som en stor bil är nya Topolino ännu mindre. De exakta måtten nämns inte, men utifrån Citroëns och Opels version kan vi räkna med en längd på under 2,5 meter.

Framifrån syns tydliga drag från den ursprungliga Fiat Nuova 500 med sina runda strålkastare och en slät front. Fiat spelar vidare på nostalgisträngen och kommer erbjuda Topolino i samma mintgröna färg som det gick att få orginalet Fiat 500 i på 1950-talet. För den rätta sommarkänslan har den ett öppningsbart tygtak och öppna sidor med ett rep i stället för dörrar.

Fiat Nuova 500 från 1958

Tekniskt är Fiat Topolino samma bil som Citroën Ami/Opel Rocks. Det betyder en elmotor på framaxeln med en effekt på 8 hästkrafter som kan maxas till 12 när du trycker gasen i botten. Topphastigheten är däremot begränsad till 45 km/h. Batteriet är på 5,5 kWh vilket ger Topolino en räckvidd på 7,5 mil enligt WLTP. När det är dags att ladda sker det genom ett vanligt eluttag där det tar knappt fyra timmar att ladda fullt.

Fiat nämner inget pris och inte heller på vilka marknader bilen ska säljas. Släktingarna Ami och Rocks säljs inte i Sverige, men går att importera för den som vill.  

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons: