Toyota vill lansera bil med solid state-batteri 2025 – i en hybrid

Carl Undéhn

Carl Undéhn

10 jan 2022

Det tog ett tag, men när Toyota till slut presenterade sin satsning på eldrift i slutet av förra året var det med besked. 30 nya elbilar ska lanseras inom en mängd olika segment fram till 2030. Först ut blir elsuven bZ4X som ska komma nu i början av 2022.

Något som däremot inte nämndes under presentationen av alla kommande elbilar var något om planerna på solid state-batterier. Tillsammans med Panasonic arbetar Toyota på tekniken som ger batterier med längre räckvidd, snabbare laddning och mer säkerhet.

Toyota har tidigare sagt att de vill lansera en modell med solid state-batterier 2025. Det håller de fortfarande fast vid, men tekniken hamnar inte nödvändigtvis i en av de 30 nya elbilarna. I stället blir det i en hybridbil som vi först kommer få se ett solid state-batteri från Toyota.

– Vi kommer att börja med att använda dem i hybridfordon och skälet till det är både att batteripaketet är mindre och därmed lite mindre känsligt för kostnader. Men också att den mängd cykler som sker i ett hybridfordon för batteriet faktiskt är ett tuffare test, säger Toyotas forskningschef Gill Pratt i en intervju med amerikanska Autoline.

Han säger att utvecklingen av solid state-tekniken hos Toyota går enligt plan. Men att förse en elbil med solid state-batteri redan 2025 blir för dyrt. Först när volymtillverkningen skalats upp och priserna gått ned blir det alltså aktuellt med solid state-batterier i en elbil.

Samtidigt vill Toyota använda hybridtekniken för att samla mer erfarenhet kring solid state.

– Så vi vill börja med att placera dem i fordon där vi tror att de är bäst lämpade både när det gäller livslängd och när det gäller att utforska dem så att vi i framtiden kan införa dem i BEV när kostnaderna fortsätter att sjunka, säger Gill Pratt.

Läs mer

Elbilens nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om de senaste nyheterna!

Annons:
Annons: